Immo Vermeyen - Vastgoed in Vlaanderen
dalende woningprijzen

De Misleiding van Dalende Woningprijzen

In de schijnbaar eenvoudige wereld van vastgoed worden we soms geconfronteerd met schijnbare tegenstrijdigheden. De recente berichtgeving over dalende woningprijzen is zo’n fenomeen dat grondig moet worden onderzocht. Laten we duiken in de complexiteit van deze kwestie en de waarheid achter de krantenkoppen ontdekken.

De Uitdaging van Renovatieplicht

Contrastrijk met wat vaak wordt beweerd in de media, betoogt SOS Vastgoed dat het op dit moment niet noodzakelijkerwijs gunstig is om een woning te kopen. De verplichte renovatie die door de overheid wordt opgelegd voor oudere woningen blijkt een cruciale rol te spelen. Het lijkt erop dat de kosten van deze verplichte renovaties het totale plaatje aanzienlijk veranderen.

Een Financiële Realiteit

In het verleden kon je voor €350.000 een woning verwerven waarin je meteen kon intrekken. Vandaag de dag kost diezelfde woning €320.000, maar er komt een extra kostenpost van €100.000 voor de verplichte renovatie. Deze renovatie omvat niet alleen het isoleren van muren, het vernieuwen van het dak en het installeren van nieuwe ramen, maar ook keuken- en badkamerrenovaties.

Bouwkosten en Realiteit

Als we rekening houden met het uurloon van aannemers (€50/uur) en de kosten van materialen, komt een degelijke renovatie al snel neer op €100.000. Wat het nog uitdagender maakt, is het feit dat deze renovaties binnen de eerste vijf jaar moeten plaatsvinden. Dit betekent dat de totale kost voor jouw gekochte woning nu oploopt tot €420.000!

Advies van SOS Vastgoed

Gezien deze financiële uitdagingen raadt SOS Vastgoed aan om even te wachten met het kopen van een woning totdat de storm rond de ‘renovatieplicht’ is gaan liggen. De prognose is dat over enkele jaren degenen die nu kopen wellicht met financiële uitdagingen worden geconfronteerd, wat kansen biedt voor koopjesjagers.

Conclusie

De wereld van vastgoed is vaak complexer dan de krantenkoppen suggereren. SOS Vastgoed pleit voor een zorgvuldige afweging van de totale kosten, inclusief de renovatieverplichtingen, voordat men zich laat verleiden door vermeende “dalende woningprijzen”. Een weloverwogen beslissing kan immers grote financiële gevolgen hebben op de lange termijn.

Facebook
Twitter
Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen

Laatste blogs

dalende woningprijzen

De Misleiding van Dalende Woningprijzen

In de schijnbaar eenvoudige wereld van vastgoed worden we soms geconfronteerd met schijnbare tegenstrijdigheden. De recente berichtgeving over dalende woningprijzen is zo’n fenomeen dat grondig

Geen werk, geen sociale woning

Geen werk = Geen sociale woning

Vernieuwde Voorwaarden voor Sociale Woningen Deze week ondergingen de voorwaarden voor het verkrijgen van een sociale woning aanzienlijke veranderingen. Huurcontracten Beperkt tot 9 Jaar Eerste